Vitaminok, betegség- megelőzés

Egészségünk megőrzéséhez fontos a megfelelő vitaminbevitel, amellyel hozzájárulhatunk a betegségek elkerüléséhez.


A vitaminok

a táplálék útján kis mennyiségben szervezetünkbe jutó anyagok, melyek nélkülözhetetlenek. Vitaminhiány alakulhat megnövekedett szükségletben, mint terhesség, szoptatás, lázas állapotok, elhúzódó betegségek, hosszabb antibiotikumos kezelés után, de oka lehet felszívódási zavar, táplálékbevitel csökkenése, például fogyókúra. Ilyen esetekben tudatosan összeállított vitaminban gazdag étrenddel, illetve vitamin készítményekkel a hiány helyreállítható.
Egy vagy néhány vitamin hiánya ritka, általában enyhe vitaminhiányos állapotok alakulnak ki, amely kezeléséhez vitaminkombinációk szükségesek. A multivitamin tabletták ásványi anyagokat is tartalmaznak
A vitaminok lehetnek zsírban és vízben oldódóak. Előbbiek a szervezetben felhalmozódnak, így túladagolásuk lehetséges, mindig vegyük figyelembe a napi ajánlott bevitelt. Ezek az A,D, E és K vitaminok. A vízben oldódóak folyamatos bevitelére van szükség, ugyanis gyors kiürülés jellemző rájuk.

A-vitamin

hiányában farkasvakság alakul ki, enyhébb esetekben a szem kiszáradása, a bőr elszarusodása, a vérképzés csökkenése jellemző. Alkalmazhatóak bőrgyógyászati megbetegedésekben, illetve vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a kanyaróban való megbetegedés valószínűségét. Megtalálható az emlősök májában , halak májolajában, vajban, tojássárgájában, elővitaminja pedig a sárgarépában, céklában, kelkáposztában, parajban, salátában.

Az E -vitamin

pontos szerepe tisztázatlan, de hatása antioxidáns tulajdonságával függ össze. Ennek révén szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében , mivel részt vesz a szabadgyökök semlegesítésében. Fokozza az A -vitamin felszívósását, raktározását.

A K-vitamin

amely főleg káposztában, karfiolban, eperben, számos zöldségben található, részt vesz a véralvadás szabályozásában. Így némelyik véralvadásgátló gyógyszer hatását ellensúlyozza, ezért fontos gyógyszerésszel illetve orvossal konzultálni ez ügyben.

A D-vitamin

hiány csontritkuláshoz vezet. Elővitaminjából fény hataására képződik bőrünkben, így mindig fontos, hogy megfelelő ideig friss levegőn tartózkodjunk.Ez különösen idős embereknél, ágyhoz kötött betegeknél lehet probléma. A csontképzésben a kalcium is fontos szerpet játszik, amelyet főleg tejből, sajtokból pótolhatunk. Számos kalciumot és d-vitamint együtt tartalmazó készítmény kapható.

A B-vitaminok

közös tulajdonsága, hogy enzimek működéséhez szükségesek, és májból illetve élesztőből vonták ki. A B1 vitamin hiányában étvágytalanság alakul ki, súlyos esetben a beriberi nevű betegség. A hiány leggyakrabban alkoholizmus miatt alakul ki, de nagyobb bevitel szükséges terhességben, gyomor -bélrendszeri panaszok esetén, illetve fokozott anyagcserével járó állapotokban, így fokozott pajzsmirigy-működés esetén is. 
A B2 vitamin számos vitaminkészítmény alkotórésze, hiányában száraz repedezett ajkak, bőrgyulladás, vérszegénység alakulhat ki.
B3 vitamin hiányában bőr, gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri tünetek jellemzőek. Szervezetünkben is képződik, amelyet viszont csökkenthet a fehérje-hiányos táplálkozás illetve a fogamzásgátlók szedése.
A B6 vitamin hiánya bőr és idegrendszeri tüneteket okozhat, illetve fokozza a görcsök előfordulásának gyakoriságát. Magnéziummal kombinálva előnyösen hasznosul, és hatásuk is összeadódik. Alkalmazzák terhességi hányás kezelésére is. Csökken a mennyisége terhességben , fogamzásgátlót szedőkben és dohányosokban.
A B5 vitamin bevitele normális hús illetve tojás fogyasztás mellett biztosított. Alkalmazzák égés, fekély és aranyeres panaszok esetén.
A B vitaminokat alkalmazzák cukorbetegek idegrendszeri tüneteinek kezelésére, valamint számos szépség vitamin alkotóelemei, melyek a bőr, haj, köröm egészségének fenntartására, helyreállítására szolgának.
A biotin (régi nevén H-vitamin) hiánya tartós nyers tojás fogyasztás nyomán illetve hosszan tartó mesterséges táplálás során alakulhat ki.
A C- vitamin hiányában kialakuló skorbut régóta ismert betegség, mely vérzésekkel jár. Nő a szükséglet terhességben, sebészeti műtétek, fertőzések, fogamzásgátló szedése esetén. A vas felszívódását fokozza, így vashiány esetén célszerű vassal együtt adagolni. Más antioxidánsokkal (mint E és A-vitamin) jó hatással lehet szürke hályog, daganatok, fertőzések megelőzésében, de ezzel kapcsolatban még vizsgálatok folynak.

Mivel egyes vitaminok és ásványi anyagok egymás felszívódását, hasznosulását fokozhatják, ezért célszerű ezek együttes adagolása. A multivitamin-készítmények további előnye, hogy ezek szedésével a vitaminok megfelelő arányban kerülnek bevitelre. 
Vitamin hiány (K- vitamin és biotin) alakulhat ki a bélflóra károsodása miatt is, amely bizonyos antibiotikumok mellékhatása is lehet. Ennek megelőzésére, illetve kezelésére szolgának a probiotikumokat tartalmazó készítmények, melyek a természetes baktérium -flórát állítják helyre. Ezeket alkalmazhatjuk már az antibiotikumos kezelés alatt is, ekkor a a két szer bevétele között pár órának el kell telnie ahhoz, hogy a hatás valóban érvényesülhessen.

Kérdése esetén forduljon hozzánk bizalommal!