Gyomorégés, reflux betegség, fekély

A fokozott gyomorsav-termeléssel járó betegségek számos embert érintenek. Ezek kialakulásában és kezelésében is fontos szerepet játszik az életmód.


A gyomrunkban termelődő sav szükséges a táplálék megemésztéséhez, a bekerülő kórokozók elpusztításához, de ha túlzottan sok, akkor fájdalmas gyomorégést okoz, amely fekély kialakulásához is vezethet, melynek talaján daganatos megbetegedések, súlyos vérzések is kialakulhatnak. A nyombélben kialakuló fekély tünetei a hátba sugárzó éles, gyomortáji fájdalom, mely étkezéskor elmúlik , majd fél óra múlva fokozódik. Gyomorfekély esetén a gyomortáji fájdalmat az étkezés nem enyhíti, étkezés után jellemző a teltségérzet, hányinger, az étvágy romlik, puffadás jelentkezhet.
Kialakulhat bizonyos bakteriális, vírusos fertőzések nyomán, gyógyszerek mellékhatásaként, különös tekintettel a nemszteroid gyulladáscsökkentőkre, melyeket fekély esetén lehetőleg kerülni kell. Hajlamosító tényezők a dohányzás, alkohol, stresszes élet, 0 vércsoport., örökletes tényezők.

Kezelésében

enyhébb esetben megoldás gyomorsav közömbösítése savmegkötő szerekkel. Ilyenek a Maalox, a Rennie, a Nilacid, Tisacid. Az Alumínium-só tartalmúak a sav semlegesítése mellett elősegítik a nyálkahártya védelmét, a kórokként gyakori baktérium szaporodását is. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik bizonyos más szerek felszívódását, ezzel kapcsolatban kérdezzük meg gyógyszerészünket.
A különböző gyógyvizek, mint a Salvus víz is, gyomorégés, gyomorfekély, gyomorhurut esetén jól alkalmazható. A legfontosabb azonban az okok megszüntetése: bakteriális fertőzés esetén antibakteriális terápia szükséges, de életmódbeli változások is fontosak lehetnek. A gyomorsav termelődését különböző gyógyszerekkel csökkenthetjük, ezek kiválasztása az orvos feladata.

Reflux betegségről

akkor beszélünk, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe jut, amely vérzéshez, nyelőcső-fekélyhez, de daganatos megbetegedéshez is vezethet hosszabb idő után, ha nem kerül kezelésre. Tünetei a gyomorégés, főleg étkezés után, amelyet a savmegkötők, tej enyhítenek. Nem típusos esetekben rekedtség , torokköszörülés, krónikus köhögés, mellkasi fájdalom, fogak károsodása tapasztalható.
A kiváltó okok között szerepel, ha a nyelőcső alsó záróizma nem zár megfelelően, elhúzódik a gyomorürülés, illetve terhességben, hasűri-nyomás-növekedéssel járó állapotokban a nyelőcső nem megfelelően látja el funkcióját. A záróizom nem megfelelő záródásáért felelősek lehetnek bizonyos gyógyszerek, magas zsírtartalmú ételek, csokoládé, borsmenta, kávé, kóla, tea, alkohol, illetve a fokozott savtermelést okoznak a fűszeres ételek, paradicsomlé, citrus levek, kávé.

Az életmódbeli változások

sokat segíthetnek: fekhely feji részének megemelése, hajlongás kerülése, zsírszegény, fehérje-gazdag diéta, testsúlycsökkentés, lefekvés előtti étkezés elhagyása, alkoholfogyasztás, dohányzás, kávé kerülése.
Táplálkozásnál kerüljük a zsíros húsokat, illetve az elkészítésnél is törekedjünk minél kevesebb zsiradék felhasználására. Mivel a fehérje bevitel fontos, de a zsírt kerülni kell, a sovány húsok (mint csirke, pulyka), javasolt a növényi fehérjék nagyobb arányban való fogyasztása. Így például a hüvelyesek, mint borsó, bab. Tészták esetén kerüljük a paradicsomszószt, lehetőleg a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat válasszuk,magasabb rosttartalma miatt . Kerüljük a zsírban sült tésztákat, a húsokat pároljuk. Sütőzacskó használatával csökkenthetjük a felhasznált zsír mennyiségét, csak ritkán fogyasszunk rántott ételeket. A koffeint tartalmazó teák helyett a gyümölcsteák, vörös tea fogyasztása javasolt. Zsírszegény, rostokban gazdag étel a zabkása, amely megnyugtatja a gyomrot . Például banánnal is jó ízű, amely még a gyomorsav termelését is csökkenti. Fehérjében gazdag a köleskása, amelyet fogyaszthatunk köretként, vagy főételként is. (gyümölccsel is ) Amellett, hogy mit eszünk, fontos a hogyan is: naponta többször együnk keveset, lassan, jól megrágva. Lefekvés előtt már ne együnk!