Amit a kullancsokról tudni kell

hitek-tévhitek


Veszélyük abban rejlik, hogy fertőző betegségeket terjesztenek, mint a Lyme-kór és az agyhártya- és agyvelőgyulladás.

1.Miért veszélyesek a kullancsok?

Veszélyük abban rejlik, hogy fertőző betegségeket terjesztenek, mint a Lyme-kór és az agyhártya és agyvelőgyulladás, amely a gyógyulás után bénulásokkal járhat, de a betegség halálos kimenetelű is lehet. A fertőző ágensek az állat potrohában találhatóak, és miután a kullancs megszívta magát vérrel, utána jut be, ezért fontos, hogy minél előbb távolítsuk el.

2.Hogyan távolítsuk el?

Gyógyszertárakban kapható csipeszekkel könnyen eltávolítható, de egy szemöldök-csipesz is alkalmas erre. Lényeg a gyors, határozott mozdulat, a potrohát ne érje nyomás, mert akkor bejuttathatjuk a fertőzést. Tévhit, hogy gondot okoz a fej leszakadása: a fertőzés nem ott található, a szervezet pedig néhány nap alatt eltávolítja. További tévhit, hogy krémeket kell alkalmazni, sőt öklendezésre ingerelve elősegíthetjük a fertőzés bejutását.

3.Hogyan védekezzünk?

A védekezés hatékony módja a zárt ruházat, a kullancsriasztó szerek használata nem mindig válik be. A kis méretű kullancsok gyakran szabad szemmel nem láthatóak, így észrevétlenül is betegséget okozhatnak. Ezért nagyon fontos a védőoltás, ami az agyhártya-gyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen nem. Ez utóbbinak viszont korai jele a vándorló piros folt, amelynek észlelése után minél hamarabb forduljunk orvoshoz, így a betegség kezelhető. A védőoltás 3 részből áll, a második beadása után alakul ki a védettség. Ha a forgalomban levő 2 készítmény valamelyike nem beszerezhető, az sem jelent gondot, ha a a beadott oltások különbözőek, a hatás így is kialakul. Amennyiben csak rövid idő áll rendelkezésre a védettség megszerzéséhez, úgy 3 hét alatt is beadható, ekkor is a második után alakul ki a védettség. (2 hét)Az oltási sorozat után 3-5 évente szükség egy emlékeztető oltás.
Végezetül érdemes figyelembe venni, hogy kullanccsal nemcsak erdőben, hanem kertben, parkokban is találkozhatunk!